Inhoud boek

Fotoboek – Kleurrijk Staphorst

Een fotoboek over Staphorst uit de periode 2019 en 2020 met foto’s van inwoners in klederdracht in de authentieke boerderijen met de typische Staphorster interieurs.

Het fotoboek toont de vrijwel onbekende de binnenwereld van deze kleurrijke cultuur. Vooral de oudere generatie Staphorsters wordt belicht die hun hele leven trouw is gebleven aan traditie, geloof, klederdracht, normen en waarden. De Staphorster klederdracht met de plooirokken, mutsen met stipwerk, de kraplap met bloemmotief, de kanten mutsen en zilveren oorijzers verdwijnt langzaam uit het straatbeeld. De historische interieurs met de rode of gele plafonds, de pompeuze kabinetkasten, de deuren die beschilderd zijn met een beukenhoutstructuur, de tegeltableaus en de verzameling porselein serviesgoed vormen een decor waarin een kleurrijke geschiedenis zichtbaar is. Deze ‘prive – musea’ zijn verborgen pareltjes die tot nu toe nauwelijks toegankelijk waren voor de buitenwereld Een verhaal in woord en beeld van eeuwenoude tradities die verloren gaan en opgeslokt worden door een veranderend tijdsbeeld. De tekst van jacco Hooikammer en Johan de Bruijn geeft een impressie over Staphorst met achtergrondinformatie over de cultuur, de geschiedenis, de klederdracht en verdwijnende tradities.

Foto’s van Staphorsters in hun interieurs zijn zelden aan de buitenwereld getoond en vormen een waardevol tijdsdocument over een dorp in verandering. Er zijn in het verleden diverse interessante historische publicaties over Staphorst verschenen, maar nog niets over het huidige tijdsbeeld. De foto’s van mensen in hun authentieke interieurs laten een verborgen wereld zien die nooit eerder zo indringend in beeld is gebracht. Dit fotoboek is een interessante aanvulling voor Staphorst en het Nederlands cultureel erfgoed.

De volgende aspecten worden in beeld gebracht :

  • Portretten van de oudere generatie in hun leefomgeving (vrouwen in klederdracht).
  • Architectuur en interieurs van authentieke boerderijen.
  • De oudere generatie boeren die nog een eenvoudig boerenbestaan hebben.
  • Toeristische attracties zoals de Staphorsterdagen en klederdrachtshow.

Titel boek: Kleurrijk Staphorst
Uitgave: Annie van Gemert
Fotografie: Annie van Gemert
Tekst: Jacco Hooikammer en Johan de Bruijn.( beiden inwoners van Staphorst).
Formaat: 30 x 30 cm, gebonden boek.
Foto’s: 140 foto’s in kleur
Aantal pagina’s : 192
Prijs: € 39,95

Bestel het boek nu!

Het fotoboek verschijnt eind juni 2021.

Van april t/m oktober 2021 zijn de foto’s te zien bij een tentoonstelling in Museum Staphorst.

Inhoud flyer: voor en achterkant
Inhoud flyer: binnenzijde
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00